Definitionen av en artist book är inte helt självklar. Det är också konstformens styrka. Vad som helst kan hända mellan sidorna i en konstnärsbok och förresten måste den inte ha några sidor alls. En artist book kan vara ett litet spatialt utrymme, en lång pappersrulle, en liten vikt låda eller en bok som endast finns i ljudform. Det är något du tar till dig med dina sinnen där boken är menat som konstverket i sig. Ofta har konstnären själv haft stort inflytande över slutresultatet som kan vara både ett konstverk, en utställning eller en del i ett större konstnärskap. Begreppet artist books dyker först upp i konsthistorien under senare hälften av 1900-talet och framåt, där konstnärerna Dieter Roth och Ed Ruscha beskrivs som de som var först.
Den som vill se ett stort antal utgåvor artist books kan bege sig till Botkyrka konsthall där den fasta utställningen och kombinerade biblioteket Labyrint 09 sedan 2006 börjat byggas upp. Här presenteras en mångfald av artist books men också textkonst och ljudverk som relaterar till skrivande. Utställningens curatorer Joanna Sandell och Pia Sandström bad konstnärer dela med sig av tidiga arbetsprocesser och nya metoder och fick in hela 260 internationella artist books med en stor variation i uttryck och format. Utställningen växer ständigt och förändras men fokus ligger på skrivandet som seendets verktyg, som ett sätt att påverka historieskrivning eller hur vi betraktar världen.
Den kanadensiske multikonstnären Guy Laramee skapar alltifrån teaterpjäser, musikinstrument, och byggnader också en slags artist books. Genom att karva i gamla klassiska böcker och upplagsverk skapar han fantasieggande landskap som hämtade ur sagoböcker. Ibland blir det även en och annan avbild av världsberömda storverk så som kinesiska muren, men Laramee vill främst problematisera vår syn på kultur och historia. Han ser kulturer som söderfallande storverk, ständigt i förändring och vill efter 30 år som konstnär endast ”project you into the cloud of unknowning”.
Studenter på Artist books utbildningen på Grafikskolan i Stockholm har just nu examensutställning på galleriet Candyland på Gotlandsgatan. Ställer ut gör bland annat Anna Kubista Löfman, Ellinor Quittner och Bengt Henrik Leonard.