På Naturhistoriska museet i Göteborg växer ett träd. I alla regnbågens färger blommar det och bär mer och mer frukt för var dag. Tittar man närmare ser man dock att blommorna är av målad wellpapp och frukterna är tomma schampoflaskor. Själva bladverket är gjort av förpackningar för ekologiskt kaffe.
Likt utställningsprojektet ”Ser du löven för alla träd” som äger rum på Liljevachs i vår och som vi tidigare skrivit om på Zickermans, är projektet ”The tree of evolution” ett interaktivt konstprojekt i form av ett träd, som alla kan vara med och bygga på. Det är konstnären Mattias Larsson, mest känd som initiativtagare till det konstnärsdrivna galleriet Candyland, som fått i uppdrag av Skoopi och Arbetskooperativens intresseorganisation att synliggöra deras sociala företagande.
Konsortiet Vägen ut! Kooperativen, som idag består av ett tiotal sociala företag jobbar med att sälja tjänster eller produkter samtidigt som riktiga jobb skapas för människor som står långt från arbetsmarknaden. Mattias Larsson har genom att under en lång tid arbeta med liknande socialt inriktade konstprojekt utvecklat metoder för att kombinera samhällsinstitutioners och olika aktörers intressen och tillsammans skapa något nytt. Projektet ger ett ömsesidigt utbyte, där arbetskooperativet når ut med sin verksamhet, samtidigt som museet vinner en kontaktyta mot samhället med ett socialt engagemang och konstnärliga värden.
– Konstens särställning eller ”gråzon” kan ofta utgöra ett problem, men går att vända till en fördel, när man vill genomföra förändringar. När nya kombinationer av idéer får lov att mötas kan nya värden födas, menar Mattias på den blogg han skapat för projektet.
Under de närmaste månaderna kommer representanter för Vägen ut! att finnas på plats några dagar i veckan för att hjälpa museets besökare att själva skapa nya ”livsformer” till trädet av vardagsavfall.
– Trädet och arbetet med det handlar förstås mer om en social evolution än en biologisk, förklarar konstnären Mattias Larsson, men det finns något läkande i kreativitet. Det måste vara lustfyllt att skapa och som här, att göra det tillsammans.
Kombinationerna i trädet, liksom i evolutionen, är oändliga. Det finns inget bestämt mål eller mening i Mattias projekt och därför kan vad som helst hända i det. Det visar att socialt liksom i naturen, är mångfald bra. Det vidgar vår uppfattning om livet, och är i detta fall även bokstavligen fruktbart.
I vår kommer trädet till Stockholm och Kulturhuset